Sprogdag

Print

Sprogdag på Herning Gymnasium

Hvert år afholder/arrangerer vi en sprogfestival, hvor du får mulighed for at begive dig ud i en verden af sprog. Næste gang foregår sprogfestivalen på Ikast Gymnasium den 17. og 18. januar 2019. Gennem en almensproglig introduktion og fem enkeltfaglige workshops ønsker vi at give dig et indblik i, hvordan vi arbejder med sprogene engelsk, tysk, fransk, spansk og latin.

I alle workshops vil du indgå som aktiv deltager og opleve at kunne mestre et område af sproget. Læs mere her ved at trykke på de enkelte fag.

Engelsk

I engelskworkshoppen vil du tage med på en rejse gennem den engelsksprogede verden med Storbritanniens imperialistiske fortid som historisk kulisse. Vi vil derfor begynde vores rejse i England, hvor vi vil læse og også lytte til James Thompsons Rule Britannia fra 1763, der beskriver Englands imperialistiske selvopfattelse.

Med udgangspunkt i John Winthrops City Upon a Hill fra 1630 vil vi derefter høre om en af Englands forhenværende kolonier, det nuværende USA, og om hvilke ambitioner puritanerne havde, da de sejlede til Amerikas nordøstlige kyst til det, som fortsat i dag kaldes New England. Sidst men ikke mindst vil I høre om det, som Louise Bennett har kaldt Colonization in Reverse i sit digt med samme titel fra 1966, som omhandler immigrationen af jamaicanere fra den forhenværende britiske koloni Jamaica til Storbritannien.

Med andre ord vil denne sproglige, litterære og kulturelle rejse igennem den engelsksprogede verden være med til at give dig et indblik i, hvorfor engelsk er verdens lingua franca, og du vil desuden på nær hånd opleve, hvordan vi arbejder med engelsk på Herning Gymnasium. Efter workshoppen vil du mærke, hvorfor Herning Gymnasiums målsætning er, at vores elever både undres og begejstres – også i fremmedsprogsfagene.

underground_sign

1024px-imperial_federation_map_of_the_world_showing_the_extent_of_the_british_empire_in_1886_levelled-003

Latin

Ved fem små boder vil du få mulighed for at dykke ned i de gamle romeres spændende verden. Du vil møde aspekter af de emner, som vi arbejder med i fagene latin og græsk på Herning Gymnasium.

Du vil få kendskab til den store kamparena Colosseum i Rom, hvor der blev afholdt kamplegene (ludi), og hvor gladiatorer og vilde dyr kæmpede til døden. Filmen Gladiator (Ridley Scott, 2000) giver et bud på, hvordan det måske har set ud. Læg mærke til, at det sværd, Russell Crowe kæmper med, er en kopi af et romersk officersværd fundet i Danmark, nu udstillet på Moesgaard Museum!

Hvis du ikke kender navnene på de romerske guder, får du chancen nu. Lev dig ind i den romerske mytologi og det virvar af olympiske guder, halvguder, fabelvæsner og helte, som den udgøres af. Workshoppen tager udgangspunkt i Rick Riordans romanserie om Percy Jackson, specifikt bøgerne The Heroes of Olympus, der handler om de romerske guder.

Du kommer også til at få viden om den romerske by Pompeiis ulykkelige skæbne. Byen blev i 79 e.v.t. dækket af sten og aske efter vulkanen Vesuvs udbrud. I dag er den ved at blive udgravet og giver et spændende vidnesbyrd om romernes dagligdag. Særligt de romerske vægmalerier er berømte og velbevarede, selv efter næsten 2000 år. Workshoppen introducerer til kunsthistorie og arkæologidelen af latinfaget.

Også Julius Cæsar er på programmet. Du lærer om legenden, der gav navn til betegnelsen ”kejser”, om hans bedrifter som hærfører i Gallerkrigene og om hans fremragende lederevner og hans rolle i Republikkens fald. Du lærer også de to soldater Pullo og Lucius Vorenus fra den 11. legion at kende. Cæsar omtaler dem i sin bog Gallerkrigene som randfigurer, og senere blev de udødeliggjort i HBO-tv-serien Rome fra 2005-2007.

Til sidst, men ikke mindst, kommer du til at lære det latinske alfabet og det alfabet, som det er udviklet af, nemlig det græske. Lær at skrive dit eget navn på oldgræsk, og find ud af, om dit navn har en græsk eller latinsk oprindelse.
la-3
la-5

Fransk

Bonjour! Bienvenue dans le monde français!

Rejsen i den franske workshop går til Paris, hvor du gennem spændende øvelser vil møde byens imponerende og flotte seværdigheder. Du får også hørt ægte fransk musik, både nyt musik som Maître Gims og traditionelle franske ørehængere, fx Aux Champs-Elysées. Til lyden af denne musik skal du på café, hvor du på fransk bestiller drikkevarer osv.

Du får også mulighed for at møde elever på Herning Gymnasium, som har valgt fransk.

Når du rejser fra Paris, har du fået en masse franske ord og indtryk fra Frankrig med i bagagen.

À bientôt!

fra-2 1

Spansk

Stjernejagt på spansk

Kom med bag kameraet, mød spanske stjerner fra alle tider og lær dine allerførste spanske gloser.

Spanien er hjemland for mange verdenskendte kulturpersonligheder. I spanskworkshoppen vil vi tage dig med på en stjernejagt, hvor du kommer til at hilse på nogle af disse spansksprogede stjerner – las estrellas españolas – fra litteraturens, filmens, musikkens og sportens verden.

Vidste du for eksempel, at den første romanforfatter nogensinde var spansk? Eller at tidernes største kvindebedårer, Don Juan, levede i Spanien? Nej? Ikke? Men så ved du måske, at nogle af de mest ørehængende sange er spanske, og at de bedste fodboldspillere i verden spiller i de spanske klubber. Fælles for disse forfattere, litterære figurer, filmfolk, musikere og fodboldspillere (og ca. en halv milliard andre i verden) er det skønne spanske sprog. I spansk-workshoppen vil du lære et par replikker, der giver dig adgang til deres verden. Hvem ved – måske er netop du spanskfagets nye stjernespire?

Vi glæder os til at byde dig velkommen på Herning Gymnasium – på spansk naturligvis!

messi pablo-picasso spa-1

Tysk

I tyskworkshoppen vil vi tage dig med på en rejse til et ægte tysk Weihnachtsmarkt. Først vil I blive introduceret til den tyske Weihnachtstradition, herunder til det faktum at opstilling af juletræet i stuen faktisk er en helt og aldeles tysk tradition. Dernæst vil I skulle forberede jer til at deltage i mylderet auf dem Weihnachtsmarkt, hvor nogle af jer vil få tildelt rollen som Weihnachtsbudenverkäufer i forskellige stande, der vil sælge Mutzen, Glühwein mit Schuss oder auch ohne, Weihnachtsdekorationen og gebrannte Mandeln. Andre vil få tildelt rollen som Besucher des Weihnachtsmarktes. Fælles for jer alle vil være, at I vil have Identitätskarten og Phrasen und Redewendungen for at kunne begå jer auf dem Weihnachtsmarkt – auf Deutsch!

Sagt på en anden måde, så glæder vi os til at formidle et positivt og levende Tysklandsbillede og billede af faget tysk her på Herning Gymnasium.

Wir freuen uns auf euch!