Magenta

Print

MagentaMagenta 2003

Marie Kølbæk Iversen født 1981
Akryl på lærred – 175 x 230 cm

Marie Kølbæk Iversen er den yngste repræsenterede kunstner i samlingen og gik på skolen for ikke ret mange år siden. Hun kom på Kunstakademiet efter sin studentereksamen og har fulgt kunstnervejen indtil nu. Det er en hård branche, hvor mange kunstnere lever af at arbejde som pedeller, tjenere, skribenter eller undervisere for at kunne leve, samtidig med at de forsøger at holde deres kunstkarriere i gang. Denne karriere er skudt godt i gang for Marie Kølbæk Iversens vedkommende, hun fik nemlig en del omtale med et super værk, hvor hun havde kopieret det samme ark papir igen og igen og på den måde fik lavet et stærkt konceptuelt værk, som også så flot æstetisk ud på væggen, da der stille og roligt fremkommer et motiv, efterhånden som der er blevet kopieret 50-80 gange.

Værket Magenta er malet i et af de første år, Marie gik på akademiet. Hun har fået en veninde til at sidde model.Det er en smuk ung kvinde, der ligger i sin egen boble indhyllet i stjerner. Hun ligger nonchalant og nyder det i sin fine kropsnære kjole. Titlen fortæller os imidlertid en anden historie end kvindens. Den lægger op til, at Kølbæk Iversen har været i gang med klassiske studier af farverækken. Magenta indgår som én af de fire farver i det, mange kender fra deres computer som CMYK farver. Og Magenta er netop den meget rødlilla farve, hun har brugt i hele maleriet, den er over hele fladen, på nær hvor der er hvidt, også skyggerne i kvindefiguren er malet magenta. Stjernerne er malet i en komplementær grøn, men det er magenta, som dominerer. Et sådant studie i en farve er god at have, hvis man vil vise,hvordan mange kunstnere starter.

Sidenhen er Kølbæk Iversen gået i en anden retning end malerpenslerne og har koncentreret sig om det konceptuelle og desuden videoinstallationer, hvor hun især forholder sig til den del af værket, der indeholder perceptionen – hun er ikke så interesseret i at lægge en masse symboler, historier eller følelser ind i værket, men blot ramme beskueren via oplevelsen af for eksempel lysstråler.

Marie Kølbæk Iversen er en søgende og meget talentfuld kunstner. Hun er med i den serie af videokunstværker, som DR.dk sender i løbet af 2013.