Skytshelgen for hjem og rejse

Print

Skytshelgen for hjem og rejseSkytshelgen for hjem og rejse 1998

Hans Kjær født 1943
Træ, plastik, fundne redskaber   – 92 x 35 x 13cm

Gymnasiet har ikke ret mange skulpturer. Skulpturer kræver gulvplads og er også sværere at passe på. På en institution, hvor 1200 mennesker hver dag bevæger sig rundt, skal der ikke hænge for meget frem, som stole, tasker og andet kan hænge fast i. Værket Skytshelgen for hjem og rejse er heller ikke en stående skulptur, men et hængende værk, som er en mellemting mellem skulptur og relief, for det er et tredimensionelt værk.

Kunstneren Hans Kjær har sammensat forskellige træstykker, brædder og lister og sat dem sammen med diverse ødelagte redskaber. Der er et håndtag fra en spartel, en del af en plastikventilator og en trådholder. Ting, der er taget fra det genkendelige brugs- og hverdagsliv og bliver sat ind i en kunstkontekst, kaldes for readymades. Underforstået, at de jo allerede er lavede! Brugen af halvt genkendelige genstande sat op, så de animerer et menneske, gør værket humoristisk. Figuren forestiller en helgen, med alle synlige legemsdele – hvor håndtaget er fallos og plastikventilationsdelen er glorien. Værket er malet i smukke grå-blå nuancer og den orange farve kommer til at stå som meget synlig kontrast. Mange elever har haft lyst til at tage fat i ”håndtaget” – hvilket værkets tilstand også bevidner – håndtaget kræver ind imellem en limning!

Hans Kjær er autodidakt kunstner, men har lavet mange kirkeudsmykninger med både malerier og relieffer. Han bor og arbejder på Langeland.