Vestjydsk Sommer

Print

Vestjydsk SommerVestjydsk Sommer 1969

Knud V. Lauersen født 1924
Olie på lærred   – 90 x 110 cm

En lokal kunstner, skolen har flere værker af, er Knud Verner Laursen, som dog kun bruger KL i sin kunstnersignatur. Knud Laursen er maler i klassisk moderne stil, med elementer fra både kubisme, ekspressionisme og naturalisme. Han maler gerne opstillinger, hvor der indgår kander, kopper og andre dagligdags ting. Også udendørsbilleder med mennesker i haver er et yndet motiv. Men de flotteste billeder skaber han, når han afbilder den vestjyske natur. Værket Vestjydk Sommer er et godt eksempel: De vestjyske flade marker med den store himmel over.

Beskueren går med Knud Laursen op på et bakkedrag og kigger lidt ned på det vidtstrakte landskab med marker i forskellige jordfarver, grønne og brune, men også grå farver. Nogle marker er allerede høstede, ser det ud til, andre venter stadig, andre igen er uopdyrkede, men alle er delt op af lige linjer, som indikerer markskellene. I horisonten ser vi tre små huse, hvoraf det midterste kun viser os sit tag. De kommer frem som små rektangulære farvefelter og lægger sig smukt ind i det øvrige billede. Himlens farver fortæller os, at der er et uvejr på vej, for det er mørkeblå og grå, der dominerer skyformationerne og hele himlen. Den grå farve bliver ligeledes afspejlet i dele af marklandskabet.

Hele billedet har en lethed over sig, både fordi alle penselstrøg tydeligvis er lavet med stor fart, som én stor skravering i en bredde af cirka 10 centimeters intervaller, og desuden fordi Knud Laursen har ladet enkelte felter i landskabet stå enten meget lyse eller næsten ubemalede. Markskellenes markeringer er også blevet sat med en vis hast, men udstråler en præcision, som var det en arkitektonisk skitsetegning.

Man kan godt forestille sig, at beskueren og Knud Laursen er nødt til hurtigt at løbe ned og komme inden døre, før regnen kommer, og billedet bliver vådt. Værkets titel er meget præcis.