Nyheder

Print

At forsætte i modvind

Jacob Tingleff

3u, årgang 1991

Gymnasietiden var en dejlig tid, som jeg selv føler udviklede mig meget, både socialt og fagligt. Holdt især meget af religionstimerne med Anna Wilkens, hvor vi kom langt omkring indenfor filosofi og idehistorie. Det var fængende stof, som jeg siden har haft stor glæde af i mit virke som manuskriptforfatter.

Drømmen om T-shirts
Et år efter, at jeg gik ud af gymnasiet, tog jeg en 1-årig HH. Planen var at lære noget om handel og derefter starte eget firma, der skulle sælge T-shirts med tryk tegnet af mig selv. Det lykkedes mig at starte virksomheden, men efter et halvt år i branchen måtte jeg sande, at T-shirts, der blev syet og trykt i Danmark, ikke kunne konkurrere på prisen. Derfor lukkede jeg butikken og gav mig til at optræde i stedet for. Jeg har ikke tegnet siden.

Vejen til filmen
Jeg har boet i Saas Fee, Schweiz (1992), hvor jeg arbejdede som tjener og bartender på det lille familiedrevne, Hotel Bergheimat, og i New York (2000), hvor jeg studerede sitcom-writing og optrådte som stand-up komiker på diverse mindre scener.

I 2010/2011 tog jeg Den Danske Filmskolens 1-årige Master Class i Manuskriptskrivning. Jeg havde efterhånden skrevet manuskripter til tv, film og teater i over ti år og ville gerne fylde nogle flere redskaber i min dramaturgiske værktøjskasse. Som far, ægtemand og husejer kunne jeg dog ikke rive to år ud af kalenderen til at gennemføre Filmskolens almindelige manuskriptforfatter-uddannelse, og derfor var det med stor glæde, at jeg blev optaget på ”drive thru”-linjen.

Stand-up og børnebog
Som stand-upper har jeg bl.a. lavet one man shows’ene ”Tingleffs Guide til Parforhold” (2011), ”Tingleff, Tingleff eller Tingleff” (2008) og ”Pyt Med Skjorten” (2006) og ensemble-shows’ene ”Farvelagte Frustrationer”(2004) og ”Den Ægte Vare” (2002). Jeg har desuden gæstet ”Stand-up.dk” 4 gange og medvirket i Talegaver Til Børn/Comedy Aid mere end 10 år. I 2010 udgav jeg børnebogen ”Englejagten”, og jeg har derudover skrevet manuskript til utallige tv-serier og flere teaterstykker og spillefilm.

Det er ikke målet, men processen, der er vigtig her i livet. Nogle gange laver man noget, hvor outputtet ikke står mål med ambitionerne. Ikke som udgangspunkt selvfølgelig. Jeg sigter altid efter skyerne. Men jeg har oplevet situationer, hvor jeg midt i et forløb indså, at slutresultatet ville blive en skuffelse – og så er det vigtigt ikke at miste modet, men i stedet fokusere på, at enhver proces er lærerig. Alle store sejre indeholder summen af ens forudgående fejltagelser, og derfor vil den, der fortsætter i modgang, altid vinde på den lange bane. Desuden har relationerne til de mennesker, man møder undervejs, ofte stor værdi i sig selv.