Nyheder

Print

Debat med fokus på klima

I dag har vi overværet et vælgermøde på Herning Gymnasium, hvor alle partier, som stiller op til folketingsvalget, var repræsenteret på nær Rasmus Paludans islamkritiske parti Stram Kurs. Der var i alt fire emnebestemte runder og en efterfølgende spørgerunde, hvor eleverne havde mulighed for at stille spørgsmål, som politikerne kunne debattere.

Især var debatten præget af klimapolitik, da dette er et varmt emne i tiden. Der var forskel på holdningerne til, hvordan klimakonflikten skal håndteres. Dog var der en bred enighed om, at et eller andet skal gøres.

Da debatten kom til sundhed var der forholdsvis bred enighed om, at priserne på cigaretter skal øges. Nye Borgerlige og Liberal Alliance mente dog ikke, at priserne på cigaretter skal øges.

Hvor er kvinderne?
I den frie debatrunde blev der blandt andet snakket om efterskoler og legalisering af hash. Én ting, der dog også blev vendt, var det iøjnefaldende faktum, at det kvindelige køn ikke var repræsenteret i panelet – hvad ville partierne gøre for ligestilling? Til dette svarede Kristian Jensen (V), at man kunne vende spørgsmålet om: Hvad gør vi selv for ligestilling? Han mente, at hvis man har et ønske om at øge repræsentationen af kvinder i et parti, må man selv melde sig ind i et og give sin stemme i forhold til, hvem man ønsker. 

Lever kloden så længe?
Paneldebat anno 2019 på Herning Gymnasium har helt naturligt fokus på klima, fordi unge i dag ikke bekymrer sig om den stigende pensionsalder, men nærmere om kloden lever så længe. De unge har også fokus på uddannelsesloftet og uddannelsessystemet, som man skal ræse igennem som på en speedwaybane.

Der er kommet en ny farve i dansk demokrati. Før i tiden var det blå og rød, men i dag kæmpede alle partier for at indføre den grønne farve på deres farvepalette.

Tekst: Anne, Line, Clara, Emmy og Martin, 2.a

Efterfølgende afgav 431 elever (med og uden stemmeret) deres stemme i Lectio. Her er resultatet:

Socialdemokratiet5,3%
Radikale Venstre20,9%
Det Konservative Folkeparti7,2%
Nye Borgerlige0,9%
Partiet Klaus Riskær Pedersen1,2%
Socialistisk Folkeparti8,1%
Liberal Alliance8,6%
KristenDemokraterne3,2%
Dansk Folkeparti0,9%
Stram Kurs1,6%
Venstre22,7%
Enhedslisten5,8%
Alternativet12,5%
Ubesvaret0,9%