Nyheder

Print

Frankofoniens dag – Pourquoi ? Comment ? Quoi ?

Frankofoniens dag holdes hvert år d. 20. marts for at fejre det franske sprog og den franske kultur på verdensplan. Der tales nemlig ikke kun fransk i Frankrig. Fransk tales i mange lande, og det er netop det, frankofoni betyder – fransk uden for Frankrig.

Hvorfor skal os danskere markere Frankofoniens dag? Vi har jo vores danske sprog og kultur at fejre. Desuden klarer vi os fint med engelsk, når vi taler med folk, der ikke kan dansk. Det er bare ikke altid nok. Tit og ofte skal der andre sprog til. Det understreger den tidligere franske ambassadør i Danmark, François Zimeray:

”Fransk er i dag verdens tredjevigtigste forretningssprog, det næstvigtigste mediesprog, det fjerdevigtigste internetsprog og er tillige det fremmedsprog, der undervises næstmest i verden over. Især i Kina og Sydkorea, men også i engelsktalende lande som Ghana og Nigeria vokser kendskabet til det franske sprog.”

Med andre ord: fransk kan vi møde alle steder. Det kan vi også se, når vi kigger på medlemslandene i Organisation Internationale de la Francophonie. Organisationen samler lande, der har fransk som enten officielt eller uofficielt sprog for at udvikle samarbejder om for eksempel uddannelse og bæredygtig udvikling. Der er 80 medlemslande fordelt på fem kontinenter. Det er altså ikke for sjov, når vi siger, vi kan møde fransk alle steder.

Vi håber, I virtuelt vil være med til at fejre Frankofoniens dag med jeres frankofile fransklærere. Spis en croissant, lyt til fransk musik eller sæt en fransk film på! Del hjertens gerne din frankofonifejring på de socialemedier under #HerningGymErFrankofil