Nyheder

Print

Hamburg – du bist so wunderbar

Hamburg var destinationen for den frivillige studierejse, som 3.g-eleverne fra tyskvalgfagsholdene med tysk på A-niveau og elever fra 3b med tysk på A-niveau tog på med deres to lærere Romana Stoubæk og Rolf Wiecker. Vi rejste afsted fredag morgen den 7. september og var hjemme foran Herning Gymnasium søndag den 9. september. Formålet med studierejsen var todelt: eleverne skulle både rystes sammen og lære hinanden at kende, mens de naturligvis også var afsted for at opleve en moderne tysk storby som Hamburg med alt, hvad det indbefatter.

Hamburgs arkitektur
Vi startede vores studierejse med et besøg på Elbphilharmonie, som er Hamburgs nye vartegn, og som ligger smukt ved havnen som en del af det kvarter, der kaldes Hafen City. Bygningen blev oprindeligt brugt som Europas største kakaoopmagasineringslager og udgør nu med sit nye særlige bølgede tag og de store glaspartier en fin koncerthal. Vi hørte dog ikke en koncert, da vi var der for at opleve bygningen og udsigten over Hamburg. Herefter besøgte vi den evangeliske kirke St. Michaelis-Kirche, som er Hamburgs gamle vartegn, og som stadig virker imposant med sit relativt nye kirketårn af jern. Kirketårnet blev bygget i jern efter en brand i året 1906, og med jernkirketårnet ville man markere, at nu skulle kirketårnet forblive til evig tid. Kirken er i øvrigt viet til St. Michael, som også ses ved indgangen til kirken, hvor han kæmper imod og besejrer satan. Som afslutningen på vores første dag tog på vi Restaurant Prego, hvor vi traditionen tro spiste fælles aftensmad.

Den rå side
Lørdagen startede vi med et besøg på Museum für Hamburgische Geschichte, hvor eleverne havde til opgave at besvare en række spørgsmål om jødernes historie i Hamburg, helt fra den tidligste jødiske bosættelse til flugten og fordrivelsen under Nazi-regimet. Om eftermiddagen måtte eleverne selv lære byen at kende, hvorefter vi klokken 17:00 mødtes på den grønne bro ved Landungsbrücken, som er byens gamle færgeterminal og stadig bruges som afgangspunkt for de mange Hafenrundfahrten. Herefter gik vi i samlet flok mod St. Pauli og Reeperbahn, som er Hamburgs kendte såkaldte Rotlichtmileu. Et besøg i Hamburg ville ikke være fuldendt, hvis man ikke har oplevet denne rå del af Hamburg, som også fortæller noget om Hamburg som gammel Hansestadt, og hvor man kan også kan lære noget om nazisternes mislykkede forsøg på helt at udrydde dette Rotlichtmileu.

Mennesket i kunsten
Søndagen stod i kunstens tegn: vi besøgte nemlig Hamburger Kunsthalle, hvor vi af vores kyndige guide blev førte igennem Menschenbilder im Wandel. Rundvisningen skulle vise os, hvordan mennesker er blevet fremstillet i kunsten igennem så forskellige perioder som das Mittelalter, die Renaissance, der Expressionismus, der Impressionismus, der Realismus, der Kubismus og die Moderne. Eleverne blev også her sat på prøve, da de fik til opgave at præsentere et selvvalgt maleri på tysk, hvor de også og ikke mindst fik lejlighed til at inddrage det spøjse dativverbum gefallen, der svarer til det danske ”behage”, som vi jo ikke rigtigt bruger længere på dansk.

Alt i alt håber og tror vi, at eleverne også her oplevede det positive Tysklandsbillede, som en by som Hamburg er et godt eksempel på. Vi synes i hvert fald, at Hamburg er wunderbar, og vi siger mange tak for rejsen sammen med eleverne.

Tekst: Rolf Wiecker