Nyheder

Print

Kærlighed til kormusikken

Månedens portræt: Morten Bech

3. c, årgang 1990

Rend mig i computeren
Mine år i gymnasiet var en spændende og mangfoldig tid, hvor mange af de musikalske aktiviteter, jeg allerede havde haft kørende i mange år forinden, blev inspireret og udviklet. Herning Gymnasium var ikke kendt som et musikgymnasium, men det måtte vi jo så forsøge i størst mulig grad at gøre det til, for jeg kunne ikke forestille mig at skulle tage ”helt til Ikast”.

Jeg kom med i gymnasiekoret, og sammen med Claus Nielsen, Carsten Madsen og Lars Skjærbæk startede vi bandet ”Out of Date”. Sandelig om ikke det lykkedes at få oprettet gymnasiets første musikhold i 2.g, og med gode kræfter og under ledelse af den fantastisk dedikerede og dybt kompetente musiklærer, Henrik Klintholm, fik vi skrevet og komponeret den uforglemmelige musical ”Rend mig i computeren” – en musical, der så med stor skepsis på computerens indtog i musikbranchen.

Kohovedets favntag
Efter at denne musicalidé var blevet tændt, lavede gymnasiet som fælles projekt året efter Lloyd Webber-musicalen Josef and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Når man ser tilbage, synes jeg også, at en stor inspiration var alle de fremragende danske rocknavne, som festudvalget, ÆB, fik skaffet til festerne. Min første fest var med Kasper Winding, der lige havde udgivet ”Daddy’s in rare form tonight”. Ved en anden fest skulle D.A.D. spille, og deres rider indeholdt kravet om 10 ædruelige fyre, som skulle hjælpe med at bære gear før og efter. Før festen gik det meget godt, men efter festen, da det kendte kohoved på flere meters højde og med pærer hele vejen rundt skulle bæres ud fra scenen, faldt jeg på vej til lastbilen over de meget smagfulde skulpturer bag kantinen. Da jeg slap ud af kohovedets favntag, var der ikke mere fest den aften!

Musikalsk uddannelse
Efter gymnasiet tog jeg Præliminær Organisteksamen ved Vestervig Kirkemusikskole i 1990 og senere Kirkemusikalsk Diplomeksamen ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus 1997. I 1999 debuterede jeg fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som elev af professor Hans Fagius. Jeg har virket som organist i Århus, London, Slagelse og Islev. En rød tråd gennem mit virke som organist har været en stor kærlighed til kormusikken, hvilket blandt andet har resulteret i finalesejr med Nørrevangskirkens Pigekor ved Sangerdyst fra Kyst til Kyst i 2006 og opbygning af nogle vidt forgrenede korskoler, bl.a. Rødovre Korfabrik og mange vokal- og instrumentalprojekter med professionelle sangere og musikere.

Kantor, organist og orgelsolist
Nu er jeg kantor og 2. organist ved Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke. Herfra kan jeg høres flere gange om ugen ved de dagligt transmitterede morgenandagter på fjernsynets DR K og på den digitale radiokanal P2 Klassisk. Titlen som kantor betyder, at jeg er leder af Vor Frue Kantori, som er Vor Frue Kirkes vokalensemble med 16 professionelle sangere. Jeg fungerer hyppigt som korinstruktør overalt i landet og har undervist på kurser for korledere. Jeg har også deltaget i en række mere utraditionelle konstellationer bl.a. som dirigent, hvor jeg stod i spidsen for uropførelsen af Holger Lissners ”Spillemandsmesse” på kirkedagene i Roskilde, og senere har jeg som orgelsolist deltaget i opførelser af John Tchicais ”Pinsemesse”, et jazz-avantgardeværk for kor, soli, menighed, jazzgruppe og orgel.