Nyheder

Print

Salvete!

På sommerskole i Rom

Da du fik sommerferie, smed du garanteret alt, hvad du havde i hænderne og tog en fast beslutning om, i en måned, at glemme alt og alle, der havde noget som helst med skole og arbejde at gøre, og så var det ellers bare afsted til sol, varme og lækre drinks på en strand på Grand Canaria. Vores ferie forløb dog en smule anderledes; som så mange andre hoppede vi også på et fly ned til sol og varme, men med et lidt andet rejseformål. Vi skulle nemlig til Rom på Klassikerforeningens sommerskole sammen med 11 andre elever fra hele landet, som alle sammen har latin på A-niveau i gymnasiet. Den 4. juli troppede vi op i Københavns Lufthavn, kendte absolut ingen og var superspændte på, hvad skulle ske i de næste 7 dage.

To enøjede chihuahuaer
Efter ankomst i Fiumicino Lufthavn i Rom blev vi sent om aftenen indkvarteret på et nydeligt hotel i bydelen Trastevere i midten af Rom. Vores første dag i byen gik med at se de store attraktioner som Colosseum, Forum Romanum, og andre store ”must sees”. Vi brugte også denne første dag på at vænne os til varmen (35 grader plus!) og til at gå rundt i en by, hvor bilisterne parkerer midt på gaden (efter at have tændt katastrofeblinket, naturligvis), og hvor fodgængerne håber på det bedste. Vi lærte altså en del praktisk om at begå sig i Rom denne første dag – erfaringer, der også indebar sammen at fare vild i en skummel gade med to enøjede chihuahuaer, som senere også førte til vild taxakørsel betalt af læreren.

Knotne klassikere
Men det holder jo ikke kun at gå rundt i Roms gader og svede. Formålet med turen var fagligt, så selvfølgelig skulle vi også indenfor at gå på nogle af Roms mange museer. Både museerne på Capitolinerhøjen, Vatikanmuseet, Pantheon og Peterskirken (som jo nærmest er et museum i sig selv, selv om den ikke er antik) blev flittigt besøgt, og vi kan endda prale af at have været nede i en ægte, romersk cisterne (underjordisk vandlager). Det skal dog siges, at vi selvfølgelig som klassikere var lidt knotne over, at det marmor, som Peterskirken består af, primært er hugget fra Colosseum. Men sådan skulle det åbenbart være.

Begejstret for Pompeji
I det moderne Rom har man et udtryk, der kan oversættes med dum som en kældergraver. Det refererer til, at nærmest ingen i Rom graver en kælder, da man er bange for at støde på noget antikt under sit hus, som man har pligt til at informere staten og dens arkæologer om, og så kan ens kælderprojekt efterhånden godt komme til at blive en både dyr og langsommelig fornøjelse. Et andet sted, til gengæld, hvor man er i fuld færd med at grave ud og allerede er kommet langt, er oldtidsbyen Pompeji, der ligger tæt på Napoli 2-3 timers kørsel fra Rom. Her får man et unikt indblik i, hvordan den romerske hverdag har set ud, så den skulle vi selvfølgelig se. At besøge Pompeji er helt fantastisk. Byen blev totalt begravet i aske fra vulkanen Vesuv i år 79 og har ligget begravet helt indtil 1700-tallet. På grund af den vulkanske aske er Pompeji utroligt velbevaret, og når man går rundt i den, får man virkelig fornemmelsen af at gå rundt i en rigtig, levende by, der både har huse, templer, gravpladser, et amfiteater, en gladiatorskole, huse og spisesteder på hvert et gadehjørne. Især de pompejianske vægmalerier var helt utroligt smukke, og som om det ikke var nok, kunne man også se gipsafstøbninger af de mennesker, der desperat, men forgæves, forsøgte at redde sig selv fra den glohede aske, der svømmede i gaderne i timerne omkring udbruddet i 79. Vi kunne sagtens have brugt både en og to dage mere i Pompeji (sådan går det jo, når man slipper 13 nørdede klassikere løs i en bunke gamle sten), men vi havde et stramt program, som vi skulle følge.

Akvædukter og vand til halsen
Efter at fødderne var blevet trætte af alle de vabler, vi havde fået af at vandre Rom tynd, tyede vi nu til cyklerne, hvilket nok må siges at være en endnu farligere transportform end at bevæge sig rundt til fods. Ruten gik ad den 2000 år gamle vej, Via Appia (opkaldt efter den romerske konsul, Appius Claudius Caecus), og selv om det var varmt og hårdt at cykle 27 kilometer i hvad, der svarer til kropstemperatur, var turen både smuk og meget lærerig (informativ). Via Appia var nemlig der, hvor de gamle romere anlagde grave og monumenter for deres døde, og mange af dem kan stadig ses den dag i dag. Vi kom også igennem en romersk nationalpark med to af Roms antikke akvædukter; altså anlæg, der blev brugt til at transportere vand til byen med. Selv fik vi også brug for vand, og måtte da også stoppe nærmest hvert 10. minut for at fylde vores vandflasker op, eller i hvert fald så tit vi havde mulighed for det.

Lækker mad i Rom
Efter at have lagt vejen forbi de etruskiske gravhøje i byen Cerveteri nord for Rom rundede vi sammen med resten af klassikertruppen turen af meden hyggeligmiddag på endnu en af Roms mange, lækre restauranter, og derefter gik turen med fly hjem til Danmark igen, hvor resten af sommerferien blev tilbragt, indtil vi i midten af august kunne kalde os selv for 3.g’ere. Alt i alt har det været en enormt givende tur, både fagligt og socialt, som gav os helt nye muligheder for at fordybe os i noget af det, som vi brænder allermest for. Tusind tak til både Herning Gymnasium, til Klassikerforeningen og til vores fantastiske rejselærere fra Viborg Katedralskole for at have gjort denne tur mulig!

Tekst: Arent Vihøj-Kvist og Stine Sørine Roldsgaard Hedegaard, 3c.

chevron-right chevron-left