Nyheder

Print

San Francisco-bloggen

Lige nu befinder elever fra science-studieretningen sig i San Francisco på et 2 måneders studieophold. De tager en del af deres studentereksamen på Mission College, der ligger i Santa Clara, mens de bor privat hos amerikanske familier. Læs om deres oplevelser her på San Francisco-bloggen:

U.S. Science: Week 1

Af Luna Traina Skjoldborg

Den 2. oktober landede vi sikkert i San Francisco International Airport efter en 11 timers flyvetur. Undervejs blev der kun glemt et par ligegyldige ting, såsom en mobil. I lufthavnen blev vi samlet op af en bus, der transporterede os til Mission College, hvor vores værtsfamilier ventede.

Det var med højt humør, at alle mødte deres værtsfamilier. Kosala, Anne og jeg blev tildelt en sød og meget engageret filippinsk familie, som var ellevilde for at have danske elever boende. Efter mødet med værtsfamilierne blev der igangsat et internt minikapløb mellem familierne for at anskaffe et Clipper Card, hvilket er svarende til det danske rejsekort.

Efter vi havde pakket ud i vores nye hjem for de næste 2 måneder, gik vi en tur til Great Mall, der viste sig at være 3 gange så stor som Herning Centeret, da det tog os mere end 20 minutter at gå én runde i shoppingcenteret. Det mest overraskende og skræmmende ved vores besøg var dog den kæmpe våbensektion i sportsbutikken.

Fredag startede med et 2 timers Physics Lab med forsøget, ”Galileo’s Ramp”, der kort fortalt handler om tyndekraft og acceleration. Senere på dagen tog Mission College os med til Santa Cruz, hvor vi blev sat af på Broadwalken. Den blev dog desværre lukket ned af politiet, kort tid efter vi ankom. Da aften begyndte at falde på, mødtes alle eleverne på Seabright Beach, hvor der blev bestilt mad og startet bål. Dette blev en god mulighed for Anne og jeg til at tale med nogle af de andre internationale studerende på Mission College, som hovedsageligt kommer fra Asien.

Om lørdagen var vi ude at sejle i vores værtsfamilies egen båd. Med fantastisk solskin gik turen under Bay Bridge, og på tilbagevejen var der mellemstop i Oaklands Jack London Square. Der bragte vi kinesisk mad tilbage til båden, som vi så spiste med en smuk solnedgang som udsigt.

chevron-right chevron-left

U.S. Science: Week 2

Af Kosala Komathithevan

Den anden uge i San Francisco Bay area har været stille og rolig. Vi er ved at vænne os til skolen, og hvordan timerne forløber sig. Timerne er en stor omvæltning i forhold til timerne i Danmark, hvor lærerne på Mission College gennemgår tingene hurtigt, men de er meget engagerede i deres arbejde og i at lære os noget.

Onsdag tog nogle fra Holstebro og jeg til biografen, som ligger 800 meter fra skolen, da vi først skulle møde op i skole 2 PM(14:00), og nogle af de andre skulle møde op 1 PM (13:00), da vi har 2 laboratoriegrupper. Vi var inde at se ”A Simple Favor”, som godt kan anbefales.

Dagene gik, og det var blevet weekend, hvor der var tid til at slappe af og hygge sig. I weekenden tog jeg over til min tante, Pat, som bor i Pittsburg med sin mand, Andre, og de har to døtre, Adie og Brieana på 23 og 24. Jeg tog caltrain fra Santa Clara til San Francisco, hvor jeg så blev hentet af min tante ved San Francisco station. Vi brugte lørdagen på sightseeing i San Francisco downtown, som er en af de smukkeste byer, jeg har set. Familien og jeg tog derefter hen og spiste på en restaurant, som hedder Chili’s.

Den sidste dag i ugen var jeg inde at se ”The Predator” i Pittsburg, som også kan anbefales, med min kusine Brieana og hendes ven. Klokken var blevet omkring 8 PM (20:00), og det var tid til at tage hjem til min værtsfamilie i San Jose. Jeg blev kørt hjem af min kusine Adie og min tante, hvor vi lige hurtigt smuttede forbi Target og købte masser af amerikanske snacks, som jeg kunne have med. Alt i alt har uge 2 været lærerig og afslappende. So far so good!

U.S. Science: Week 3

Af Anne Thorhauge Nielsen

Så er tredje uge i Californien nået til ende uden de store kvaler. Vi er ved at have fået faste rutiner og vaner. Dette bemærkes bl.a., når den offentlige transport til og fra Mission College får bemærkning ”The usual?”, og der så bliver svaret ”Yep”. Den første halvdel af ugen var fyldt af sådanne smårutiner, men fra torsdag tog begivenhederne for alvor fart.

Det startede med, at to elever fra Holstebro havde fødselsdag, og de blev fejret med kage i klassen og for den enes vedkommende med en tur til Cheesecake Factory samme dag, hvor vi desværre ikke kunne komme med, da vi brugte eftermiddagen med vores værtsfamilie. De tog os med en tur op- og nedad Santana Road, der huser diverse butikker fra Gucci til Tesla. Vi lukkede ballet med de lækreste deserter fra Cocola Bakery.

Den anden fødselar blev fejret om fredagen med en tur til IHOP og en masse lækre pandekager. Herefter fortsatte Luna, Kosala og jeg videre til Westfield Valley Fair, der er et stort shoppecenter, som ligger for enden af Santana Road, hvor vi var dagen forinden.

Lørdagen blev brugt på en tur til San Francisco. Første stop var Golden Gate Bridge, hvor der blev taget en masse billeder. Selv med tåge var det en fantastisk konstruktion, så jeg kan knapt nok forestille mig, hvordan den ser ud i klart vejr. Herefter tog vi bussen ind til Fisherman’s Wharf, hvor vi gik langs med alle butikkerne og fandt en restaurant, som serverede en lækker frokost. Herfra fortsatte vi videre til China Town, hvor vi gik rundt og oplevede denne subkultur. Den lange dag blev lukket af med lidt shopping i Westfield San Francisco Center, hvor hver af de 5 etager er på størrelse med Herningcentret. Sådan forløb en begivenhedsrig tredje uge.

U.S. Science: Week 4

Af Victor Bjerre

Den fjerde uge på Mission College har stået i naturvidenskabens tegn, for der har nemlig været afholdt STEM Week på campus. STEM er et akronym for Science, Technology, Engineering and Science, og eleverne tilknyttet STEM har deres eget STEM-center, hvor eleverne mødes og laver lektier, hyggesnakker og hænger ud. Her er vi danske elever også meget velkomne, og det benytter vi os glædeligt af, for det er en super god måde at snakke med de andre studerende og lære dem at kende på.

Ud over vores almindelige undervisning har vores fysiklærer Dr. Clint Poe også inviteret os til sin almindelige fysikundervisning, Physics 4A, hvor nogle af os danske elever følger med, det bedste vi har lært og suger så meget viden til os som muligt, for vi kan godt mærke forskel på vores egen undervisning og den undervisning, de collegestuderende får. Blandt eleverne i Physics 4A er der en del af eleverne fra STEM, så dem kender vi efterhånden ret godt, og de lærer også nogle gode danske gloser. I Physics 4A er det også nemt at se, at Mission College er et Community College, for der er stor diversitet i klassen.

I onsdags, efter vi var færdige med undervisningen med Physics 4A, stod den på raketaffyring, som vores fysiklærer Dr. Clint Poe arrangerede, for det er jo STEM-week. Alle raketterne kom godt til vejrs, men landede desværre på tagene. Om aftenen var vi alle inviteret til filmaften, som også er en del af STEM-week, og derfor så vi en ganske STEM-relevant film ”Hidden Figures”, og vores fysiklærer stod for et kort oplæg, som satte os ind i den historiske kontekst, inden filmen startede.

Ud over vores skolearbejde er der også tid til at få set sig om i lokalområdet Silicon Valley, som huser et hav af it-virksomheder, og mandag besøgte jeg sammen med nogle klassekammerater Intels Museum, hvor det var tydeligt at se, hvor Silicon Valley har fået sit navn fra.

U.S. Science: Week 5

Af Stine Pedersen

Femte uge er hurtigt gået, og vi er efterhånden begyndt at forstå vores værtsmors faste slogan: ”time is worth money”. Den meget amerikanske holdning, om at effektivitet og tempo er vejen frem, afspejles i både kulturen og undervisningen. Tydeligt. I denne uge fik vi i matematiktimen oplevelsen af 4 beviser i differentialregning gennemgået på 30 minutter. Puha, så var der kun halvanden time endnu.

Utroligt er det, at forskellen på undervisningskulturen er så stor. Vi har snakket noget om det herovre og er kommet frem til, at det skyldes, at undervisningen er egenbetalt. Herovre anses undervisningen oprigtigt som en tilkøbt service. Derfor er det også frustrerende, når en lærer ikke er som forventet. For at advare andre om et sådant tilfælde, er det muligt at vurdere alle lærere i Amerika på siden RateMyProfessors.com. Lærerne kan få point efter lektiemængde, karakterer og udseende. Fra den danske vane med at man holder sine negative tanker for sig selv, er dette noget overvældende.

Vi har også prøvet at fejre den ikke-danske og meget overvældende højtid Halloween. På Mission var størstedelen af alle elever klædt ud i alt fra store pelse til tylskørt – og kun tylskørt. For nogle var det i sig selv overvældende, men noget, der for alle overskred grænser, var den traditionsfyldte trick-or-treating. Alle, der åbnede døren for os, var dog rigtig søde og gav så rigelig med slik. Derudover var det helt hyggeligt at gå i de finere kvarterer med overpyntede huse. Alt i alt var det ganske unikt at opleve denne tradition og stemning blandt vidt fremmede i et ellers materalistisk og profitorienteret land.

Sådan forløb den første halvdel af vores ophold, og om kun 4 uger vender vi snuden hjem igen. Derfor har vi bestemt tænkt os at få det bedste ud af tiden her nu!

U.S. Science: Week 6

Af Luna Traina Skjoldborg

Den sjette uge af programmet var mere travl end de forrige, eftersom fire forskellige afleveringer skulle afleveres til faglærerne i løbet af skoleugen. Mere specifikt skulle vi i engelsk aflevere et ”Connotative vs Denotative” definition essay om et selvvalgt ord, en rapport om PCR-undersøgelse af GMO-madprøver i biologi, en kemirapport over aspirin-udvinding og til slut en skriftlig filosofiopgave om værket ”Gorigas” af Platon.

Tirsdag morgen blev vi på campus mødt af en masse stande og boder med eksperter, som fortalte om videregående uddannelser. Her var repræsentanter tilknyttet uddannelser lige fra brandvæsnet til dyrlæger, som alle var meget villige til at fortælle mere og svare på spørgsmål om deres felt. Denne samme tirsdag blev der også afholdt midtvejsvalg, hvilket er et generelt valg, der afholdes halvvejs gennem hvert præsidentembede. Valgets resultater vil afgøre guvernørerne i delstaterne samtidigt med alle 435 pladser i Repræsentanternes Hus og 35 pladser i Senatet, der på nuværende tidspunkt før valget er Republikansk domineret.

Samtidig med vores pressede skoleuge opstod der uheldigvis to skovbrande, Camp Fire og Woolsey Fire, både nord og syd for vores lokalisation. Brandene har på forfærdelig vis tilsammen ødelagt over 7.000 bygninger inklusive boliger, dræbt 47 personer og på nuværende tidspunkt er 228 personer stadig meldt savnet. Brandvæsnet arbejder på at beherske brandene. Selvom vi har en god afstand mellem os selv og brandene, blev vi desværre nødt til at aflyse vores planer om hiking på Mission Peak, eftersom røgen fra brandene havde lagt sig som et tykt lag nedover dalen, og det kunne potentielt blive helbredstruende at bevæge sig op af bjergene.

U.S. Science: Week 7

Af Kosala Komathithevan

Ugen startede med ”Veterans Day”, som er en amerikansk helligdag, hvor man ærer militære veteraner. Vi tog ud og så amerikansk fodbold (NFL), hvor det var New York Giants mod San Francisco 49ers. Det var en fantastisk amerikansk oplevelse, men lidt trist, at San Francisco 49ers tabte spillet.

På Mission College var der ”International Education Week”, som er en mulighed for at fejre fordelene ved international uddannelse og udveksling over hele verden. Onsdag var der ”Student Panel”, hvor nuværende og tidligere MC-studerende snakkede om deres erfaringer med at studere i udlandet, og der var to studerende fra Danmark ipanelet. Der blev også fejret det såkaldte ”Diwali” på Mission College, som er en hinduistisk lysfest, hvor der var gratis mad, musik, dans og henna. Det var dejligt at se, hvor meget de gik op i ”Diwali” på Mission College og elevernes kultur.

Vi har jo selvfølgelig også haft afleveringer for, og i filosofi fik vi feedback på vores aflevering, hvor karakteren var A, B, C osv.. Det var mærkeligt, da vi i Danmark er vant til 7-trinsskalaen, hvor 12 er det højeste.

Torsdag og fredag skulle vi ikke i skole, da luftkvaliteten var meget dårlig i Bay Area pga. Californiens wildfires, som er et uplanlagt ildebrand, der brænder i et naturligt område som en skov, græsareal eller prærie. Hvis man skulle ud, skulle man helst have en 95N maske. Heldigvis fik jeg en af min værtsfamilie.

Lørdag tog nogle af os ud at se college football, hvor det var Nevada Wolf Pack mod San Jose Spartans. Dette var dog ikke så stort som NFL (den professionelle liga for amerikansk fodbold), men der kom mange familier og venner, og stadion var ret stort. Men her vandt modstanderne også ligesom i NFL spillet.

Nu er der allerede gået 6 uger, og vi har kun 3 uger tilbage. Tiden flyver!

U.S. Science: Week 8

Af Anne Thorhauge Nielsen

Som nævnt de sidste par uger har skovbrandene Camp Fire og Woolsey Fire hærget Californien og påvirket luftkvaliteten i Bay Area. I løbet af mandag og tirsdag har blæsten skiftet retning, så i stedet for at bære en masse røg fra brandene kom den med frisk luft fra Stillehavet. Samtidig med at dette førte røgen ud af dalen, bragte det også den første rigtige regnbyge under vores ophold i Silicon Valley.

Samtidig med at luften blev frisk igen, skulle vi om tirsdagen på ekskursion til den danske ambassade for teknologi og til Stanford Universitet. Her startede vi med en tur på verdens første ambassade for teknologi, hvor vi lærte om teknologiens voksende betydning for verden omkring os, og hvordan data efterhånden har mere værdi end penge. Herefter tog vi videre til Stanford Universitet, hvor vi brugte to timer på at gå rundt på campus, spise frokost og så var vi oppe i Hoover Tower. Deroppefra var der frit udsyn over alle universitetsbygningerne, så man kunne få en fornemmelse af, hvor stort der er.

Fra det uddannelsesrelevante til noget kulturelt – for torsdag lød menuen på Thanksgiving. Allerede om formiddagen kunne man dufte både kalkun og jordnødder, som vi skulle med videre senere på dagen. Vi fejrede højtiden hos vores værtsfars onkel sammen med hele deres familie og et par stykker fra Holstebro. Thanksgiving er oprindelig en kristen høstfest, som blev fejret af nogle af de første immigranter. I dag er det en national højtid, som bliver fejret på tværs af trosretninger.

Efter Thanksgiving fulgte Black Friday, som er startskuddet på den amerikanske julehandel. Her har man oplevet kæmpe køer og ekstreme tilbud på alt mellem himmel og jord, som får en til at genoverveje vores forbrugskultur. Dagens popularitet kan bl.a. ses ved, at shoppingcentret nær os havde åbent fra midnat og frem til kl. 2 for at åbne igen kl. 6 om morgenen.

Alt i alt har uge 8 været fyldt med begivenheder og fuld fart på. Lige om lidt vender vi snuden mod Danmark igen!