Nyheder

Print

Tyskland efter gymnasiet?

Kalenderen melder februar, årstiden melder vinter, og snart kommer eksamenerne. Men inden den tid kommer, ved du så, hvad du skal næste år? Hvis ikke kan det være en fordel for dig at begynde at tænke på det i god tid. I den forbindelse vil jeg foreslå Berlin eller et hvilket som helt andet dejligt sted i det tyske.

Jeg hedder Matias og blev student i sommeren 2016 fra Herning Gymnasium. To dage efter min studenterfest kørte jeg med min far og søster til Berlin. Her skulle jeg bo i et års tid. I dag studerer jeg teologi på Aarhus Universitet, men min tid i det tyske er bestemt ikke glemt, og jeg har mange gode oplevelser og erfaringer med derfra.

Hvorfor Tyskland?
Jeg har altid haft en lyst til at prøve at rejse ud i verden og bosætte mig i en længere periode i et andet land. Jeg tror, at man oplever en helt anden kultur på en helt anden måde end ved en mere turristpræget rejse i udlandet. Derudover har jeg altid haft en stor historisk og kulturel interesse for Tyskland, så det var nærliggende for mig at slå disse to lyster sammen. Dog var jeg ikke så defineret i forhold til, hvor jeg ville bo. For mig kunne det hedde Hamborg, Köln eller München. Men jeg endte altså i Berlin.

Dette skyldes, at jeg en dag tilfældigt faldt over et opslag på en af diverse dansker-i-Berlin-sider på Facebook med et boligtilbud. Jeg endte med at flytte ned på et værelse i et lille ”mini”-kollegium, der ligger i forbindelse med den danske kirke i Berlin. Dét med kirken har i øvrigt ikke noget med min videre uddannelse at gøre, men kollegiet er frit tilgængeligt for alle, der mangler et sted at bo. Jeg fik hurtigt mange danske venner, der boede rundt om i byen i lejligheder, som de typisk havde lejet af danskere, der har en lejlighed i Berlin. Men andre lejede boliger af tyskere på almindelig vis.

Hvad med job?
Med min personlige vestjyske tilgang til livet var det vigtigt for mig på forhånd at have noget arbejde, når jeg kom derned. Derfor havde jeg takket ja til ét af de tilbud på nettet fra ét af de mange telemarketingselskaber, der har kontorer i byen. Her sidder unge danskere og ringer hjem til danske kunder. Denne branche er jo, som den er, og den er en mulighed, hvis man ønsker at bo i udlandet, men ikke føler sig helt sikker på en tysk arbejdsplads. Mit eget tilfælde var dog lidt anderledes. Jeg kunne mærke, at jeg slet ikke fik nok ud af så mange timer på et kontor med danskere og dansk tale omkring mig. Så efter mine tre prøvedage skrev jeg en uopfordret ansøgning. Min ansøgning skrev jeg i punktform for at undgå grammatiske fejl, men jeg beskrev på tysk mine kvalifikationer, og hvad jeg kunne tænke mig at arbejde med. Derpå gik turen rundt til alle mulige forskellige forretninger, til jeg til sidst fandt et job som Barista på Balzak Cafe på Potsdammer Platz.

Mit generelle indtryk er, at det er nemt at få et job i Berlin, men ligesom herhjemme, er det primært i restaurationsbranchen, at nyuddannede studenter er brugbare. Flere af mine danske venner arbejdede i kaffehuse eller på cafeer, og alle sagde de, at det var fordelagtigt selv at indlevere en udskrevet ansøgning i stedet for at sende den på mail. Det tyske arbejdsmarked er lidt hårdere end herhjemme, og cheferne tiltales med deres respektive titler i stedet for deres fornavn. Men hvis man virkelig ønsker at blive god til at tale tysk, er det at arbejde med almindelige tyskere den allerbedste vej at gå, hvis man spørger mig. Jeg har virkelig fået meget ud af det, og taler i dag betydeligt bedre tysk, end jeg taler engelsk.

At være dansker i Tyskland
Som udenlandsdansker er man i en speciel situation, og tager man alene af sted, kan man selvfølgelig godt føle sig lidt ensom og måske fremmed i det andet land. Men de fleste andre danskere i den by, du nu bor i, føler temmelig sikkert det samme, og derfor er der også rigtig mange tiltag, der samler danskerne i udlandet, som man kan deltage i for at dække sit sociale behov og tale sig eget sprog. Derudover er de fleste tyskere efter min opfattelse rigtig venlige og nemme at snakke med. De bærer også over med sprogvanskeligheder og kan godt tale engelsk, hvis det tyske går helt i hårdknude for en.

Priserne i Tyskland på almindelige dagligvarer – og øl i byen – er betydeligt lavere end herhjemme. Ditto er lønnen dog og dermed skal det siges, at man ikke bliver rig af at leve og bo i Tyskland. Så selvom man kan få det til at løbe rundt, skal man nok ikke forvente at få en masse penge med hjem igen.

Men når det så er sagt, er det helt sikkert det hele værd, Tyskland er et fuldstændig unikt land, og man fornemmer virkelig, at man er i udlandet og ude i den store verden, selvom det kun tager en time med flyveren at komme hjem, og hvis du er heldig kun koster 115 kr. tur retur.

Så bliv student, og kom af sted! Du vil ikke fortryde det!

Tekst: Matias Tidemand